Pro zdraví je dýně skvělá surovina
Když jsme vybírali ingredience na podzimní bowls, musela tam být jednoznačně dýně! Proč?
🎃Vlákninou uzdravuje střeva. Prospívá jejich peristaltice a pomáhá je čistit. Navíc, vláknina znamená rychlejší pocit sytosti – což hraje do karet všem, kdo nechtějí s podzimem hledat kromě kabátů také větší kalhoty. (V tom případě si vybírejte dýně, které se nemusí loupat. Ve slupce je totiž vlákniny vždycky víc než v dužině. Bude to Hokkaidó, nebo máslová?)
🎃Září díky karotenoidům, které se v těle za správných podmínek mění na vitamín A. Ten je účinný antioxidant, ale také přispívá k udržení normálního stavu sliznic, pokožky nebo ke zdraví zraku a podporuje správnou funkci imunitního systému. A zatímco ostatním vitamínům neprospívá vaření, karotenoidům ano. Právě když projdou varem, se zvyšuje jejich vstřebatelnost.
🎃Draslíkem pomáhá ke správné činnosti srdce. A obsahuje ho opravdu extrémní množství, například ve 100 g sušiny u dýně Hokkaidó je to 6010 mg! Což je o to lepší zpráva, že draslík, který přispívá nejen ke zdraví srdce, ale i ovlivňuje i funkci svalů, je ve stravě jinak hodně nedostatková látka.
🎃Nervové soustavě přináší hořčík. A to je na podzim obzvlášť zásadní. Hořčík je totiž nepostradatelný pro správnou funkci nervového systému nebo regulaci krevního tlaku. V období typicky plném depresí, skleslé nálady i stresu je to hodně důležitá látka!
🎃Imunitu zásobuje zinkem. A vlastně nejen imunitu, protože zinek je také magickou ingrediencí pro zdravou pleť, vlasy nebo nehty. Pomáhá i v boji s akné nebo při hojení poraněné kůže.
🎃Červené krvinky nasytí železem. A to dokonce přispívá k jejich tvorbě a přenosu kyslíku uvnitř těla. Tím pádem je také skvělou zbraní proti únavě.
Dýňová semínka přihoďte na salát
Kromě bowls si u nás v UGO můžete dát i celá menu, a pravděpodobnost, že v jejich rámci ochutnáte i dýňovou polévku, je velká. Její krémovost se neomrzí. 😊 A posypat ji dýňovými semínky také ne.
Kdykoli si je můžete přisypat i na saláty, slané i sladké snídaňové kaše, zamíchat je do směsi na domácí chleba nebo křupavou granolu.
I přes svou drobnost jsou to doslova výživové bomby. Najdete v nich úplně stejné minerální látky jako v dýni samotné. Zinek, hořčík… Ale také vitamín E coby antioxidant a nenasycené mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce i mozkové funkce.

Objevte výraznou chuť dýňového oleje
A do třetice: vyzkoušejte dýňový olej. Má zvláštní, tmavě zelenou barvu a silně oříškovou chuť. Lisuje se zásadně za studena, dokonce i u nás, v Čechách, resp. na Moravě, ze speciálních odrůd dýní s vysoce olejnatými semeny.
Skvělý je zase pro svůj obsah nenasycených mastných kyselin, které podporují normální činnost srdce i cév. A nabídne vám i vitamín E nebo zinek. Ale nikdy nesmí projít varem! Vlastnosti super potraviny si uchovává opravdu jen za studena, takže ho přimíchejte do zálivky nebo dresinku na salát a pár kapek dejte i navrch domácí dýňové polévky.
