Je jedno, jestli už dávno fandíte zdravému životnímu stylu, nebo se k němu teprve prokousáváte. Přes Vánoce zhřeší asi každý.
Jednak je máme spojené se vzpomínkami na dětství. Milujeme vůni skořice, vanilky, protože jsme je už odmala pekli s mámou nebo babičkou. Je v tom nostalgie a s každým soustem chceme zpátky do doby, kdy jsme byli malí!
A také platí, že k Vánocům často doslova dosprintujeme a z gauče si pak celé svátky „dobíjíme“ baterky čímkoliv, co se na nás směje z dezertních talířků.
Ve výsledku pak vstupujeme na váhu se zavřenýma očima a chvíli trvá, než sebereme odvahu a podíváme se do očí pravdě, která je po svátcích o pár kilo těžší.
Co s tím? Má to řešení? Má!
Pravidlo č. 1: Zákazy nefungují na děti. Ani na vás!
„Zní to možná paradoxně, ale nejvíce funguje si nic nezakazovat. Obecně v celém jídelníčku přece platí, že žádné jídlo není vyloženě špatné – jde hlavně o to, v jakém množství jej konzumujeme a čím případně vyvážíme potřebu základních živin,“ říká k tomu Monika Divišová, nutriční koučka, členka UGO odborné rady a spoluzakladatelka unikátního výživového projektu Restartujem@.
Zákazy vytváří tlak, znamenají stres – který nakonec stejně převáží nad odhodláním „nedat se“. A stres umíme skvěle co? Zajídat. Lepší je si zobnout. Vědomě se rozhodnout, že si ten vanilkový rohlíček nebo vosí hnízdo dáte. A vědomě si ho vychutnat v rámci mindful eating. Bez výčitek.
Pravidlo č. 2: Užít si cukroví neznamená utopit se v cukru!
A teď to vyvažování. Vědomě se rozhodnout užít si chutě Vánoc neznamená jíst jen cukr a smažené. Můžete si přece vybrat luxusní vánoční cukroví bez cukru a místo kapra lososa. Ale i když podlehnete klasickým lákadlům, uzavřete dohodu mezi svým ukázněným Já a hřešícím Já.
„Pokud si totiž dáte své vanilkové rohlíčky jako dezert, po nutričně vyváženém obědě plném zeleniny (tedy vlákniny) a kvalitních bílkovin, máte jistotu, že stále dobře jíte a zároveň uspokojíte všechny ty neodbytné chutě,“ říká k tomu nutriční koučka.
Navíc, když tělu dopřejete vyvážené menu, zasytíte ho vlákninou ze zeleniny a bílkovinami například z kvalitních ryb, udržíte v klidu hladinu krevního cukru. „Rozkolísat hladinu krevního cukru je jinak snadné. Stačí, když snídáte vánočku s marmeládou, tedy sacharidy se sacharidy. Hladina cukru v krvi vystřelí, ale rychle opadne. Pak máte hlad, jste podráždění, Vánoce vám komplikují i výkyvy nálad,“ popisuje Monika Divišová s tím, že nástup glukózy do krve umí zpomalit právě vláknina s bílkovinami z vyvážených jídel - jako jsou ty naše v UGO.
Pravidlo č. 3: Venku je krásně i v zimě!
Tělo vám nezdravé věci mnohem snáz promine, když ho po jídle vezmete na procházku. „Jednak aktivujete svaly, které využívají glukózu ze sacharidů (z cukroví) jako svůj přímý pohon, díky ní pracují! Když ji takto spotřebují, nemusí ji zpracovávat inzulin, hladina cukru v krvi zůstane v klidu. A v těle se pak nebudou ani toulat přebytky této glukózy, které by se dříve či později uložily během procesu tzv. glykace do tukových zásob,“ dokresluje Monika Divišová.
No, a pak tu máme ten fakt, že pohyb na čerstvém vzduchu čistí hlavu, aktivuje tvorbu hormonů dobré nálady… A je to vaše jasná volba.
Nakonec vlastně o Vánocích opravdu nemusíte přibrat ani gram. Nemusíte si ale ani nic zakazovat. U ničeho se ošívat nebo bát se kalorií. Stačí si slíbit, že nezdravé vyvážíte zdravým a v rámci procházek se přijdete podívat třeba k nám, do nejbližší pobočky UGO!