U nás v UGO salateriích je dýňová sezóna v plném proudu. Máme božské Buddha bowls a Buddha saláty, kde ji najdete třeba ve společnosti luštěnin jako skvělého zdroje bílkovin. V kompletním menu nebo i samostatně můžete ochutnávat krémovou dýňovou polévku. A vařit z dýně můžete samozřejmě i vy, sami doma.
Co? Ze které? A kdy je skvělý nápad dostat ji i do sladkých dezertů?
Na vaření i pečení si musíte nejdřív vybrat správný druh dýně:
🎃Hokkaido je asi nejznámější a nejsnáz ji seženete. I z malé, sotva kilové dýně, pak připravíte krémovou polévku pro celou rodinu. Můžete si z ní také nachystat pyré, a to dál používat třeba na noky s dýňovou omáčkou a restovanými lístky šalvěje! Anebo ji jen zbavíte semínek, rozkrájíte na klínky, rozložíte na plechu vyloženém pečícím papírem, s trochou olivového oleje a bylinkami jako teplou přílohu k podzimnímu obědu.
🎃Máslová dýně je ještě o kousek jemnější. A do polévek, ale i sladkých dezertů přinese naprosto božskou krémovost. Dýňové muffiny s perníkovým kořením vám už od září můžou hlásit takřka vánoční atmosféru. Dýňový cheesecake se rozplývá na jazyku. Banánové a jablečné bábovky můžete jen výměnou ovoce za dýni upgradovat na dýňové varianty. A perfektní jsou také recepty na dýňové sušenky!
🎃Muškátová dýně je oproti těm dvěma předchozím chuťově doslova nepřehlédnutelná. Je vážně hodně aromatická, takže se používá do exotických jídel, jako jsou nejrůznější kari (která vás na podzim skvěle prohřejí!) nebo kořeněné džemy. Protože právě s kořením se fakt skvěle kombinuje.
🎃Špagetová dýně je pak už pro vyšší level gastronomie. Při tepelné úpravě se totiž její dužnina „rozpadá“ na jakési špagety, které pak můžete využít jako zeleninovou náhradu těstovin, přidávat ji k jídlu třeba i místo rýže nebo je přihodit do „nudlové“ polévky.
Dýně jsou nutriční zázrak
Vařit a péct z dýní dává smysl i z pohledu výživy a zdravého životního stylu: „Ve sladkých pokrmech, jako jsou dýňové koláče, bábovky nebo muffiny, přináší dýně přirozenou sladkost, díky které snížíte množství obvykle přidávaného cukru. Což pak znamená také klidnější hladinu krevního cukru a další benefity pro vaše zdraví,“ říká k tomu Monika Divišová, nutriční koučka, členka UGO odborné rady a také spoluzakladatelka unikátního výživového projektu Restartujem.
Ve slaných jídlech, jako jsou polévky nebo pečené dýňové nákypy, její jemná chuť nechává krásně vyniknout bylinky a koření. Zajímavá je i do obsahu vitamínů a minerálních látek, jako je hořčík nebo zinek (více v článku Milujeme dýně! Milujete dýně?).
„A navíc, díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému množství kalorií, dýně podporuje trávení a pocity sytosti, takže se těch dýňových dobrot zbytečně nepřejíte. Je zkrátka skvělou součástí vyváženého jídelníčku,“ doplňuje Monika Divišová.
Máte chuť si z dýně hned něco uvařit nebo upéct? Tak tady je jeden rychlý a chuťově ultimátní recept. Nechte se inspirovat!
Dýňová výživná omáčka na těstoviny
Na 4 porce
50 g sušených rajčat
1 stroužek česneku
20 g lahůdkového droždí
šťáva z ½ citronu
chilli dle chuti (lze vynechat)
hrst hladkolisté petrželky
240 g cizrny (vařené nebo konzervované)
300 g pečené nebo rozvařené dýně na pyré
250 ml vody nebo zeleninového vývaru
uvařené těstoviny (ideálně luštěninové, celozrnné…)
Postup:
- V rendlíku na troše vody povařte kostičky dýně nebo ji asi 20 minut pečte v troubě, rozloženou na pečícím papíru a zastříknutou kapkou oleje. Pak ji rozmixujte na pyré.
- Až bude dokonale hladké, přimíchejte i ostatní ingredience. Všechno promíchejte, nechte společně prohřát, aby se propojily chutě, a nakonec znovu rozmixujte na sametovou omáčku.
- Pokud by bylo moc hustá, přidejte kapku vody. A pak už ji jen promíchejte s těstovinami. Když si jí uděláte víc, můžete ji také zamrazit a mít vyřešené jídlo zase někdy příště.
(Převzato od Moniky Divišové, z blogu Restartujem.cz)